Hypotheekregels in 2024: Veranderingen in de Woningmarkt

3 minuten lezen

Terug

De woningmarkt blijft een uitdaging. De frustratie op de woningmarkt is vooral groot in de Randstad. Waar de goedkoopste appartementen in Amsterdam beginnen bij twee ton en slechts 30 vierkante meter groot zijn. In vergelijking met Breda, heb je voor deze prijs een appartement van 10 vierkante meter meer.

Woningprijzen blijven een belemmering, zelfs met een modaal inkomen. Er zijn veel positieve punten te vinden in de nieuwe hypotheekregels voor de starters en duurzame kopers. Maar uiteraard zijn er ook wat kritische punten en veranderingen waar niet iedereen blij van wordt. Hieronder een opsomming van een aantal veranderingen voor de hypotheekregels in 2024:

Voordelen voor starters

De hervorming van hypotheekregels in 2024 maakt het voor starters makkelijker een woning te verwerven. Ook is er een toegenomen aandacht voor duurzaamheid; zo kan iemand een hogere hypotheek krijgen bij een groen energielabel woningen.

Financiële steun voor alleenstaanden

Vanaf 2024 krijgen singles met een modaal inkomen vanaf 28.000 euro jaarlijks een financieel steuntje in de rug, waardoor ze 16.000 euro extra kunnen lenen. Dit, i.c.m. wat spaargeld, kan nét het verschil maken.

Energiezuinig wonen loont

In 2008 is het energielabel geïntroduceerd, om huizenkopers een beter beeld te geven van het huis dat ze kopen. Vanaf 2024 kun je voor een hoger bedrag een hypotheek krijgen wanneer het huis een goed energielabel heeft. Met een energielabel C of D, kan de koper 5.000 euro extra hypotheek verkrijgen. Met A of B kan dat extra te lenen bedrag al 10.000 euro zijn. Met een A++++ kan dit oplopen tot 50.000 euro. Een huis met een label E of F mogen niet extra lenen.

Feit is dat energiezuinige woningen ook vaak duurder zijn in aanschaf, echter de energierekeningen zijn hier vaak lager.

Energiebewust investeren loont ook

Voor woningbezitters die willen investeren in een beter energielabel, wordt het investeren in verduurzamen makkelijker gemaakt. Hoe lager je label, hoe meer je extra mag lenen boven op je reeds lopende hypotheek.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Kopers onder de 35 jaar hoefden in 2023 tot 440.000 euro geen overdrachtsbelasting te betalen. Vanaf 2024 hoeft er tot een koopsom van 510.000 euro geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Dit mits je nog geen gebruik hebt gemaakt van deze startersvrijstelling, deze ‘mits-regel’ blijft gelijk.

Actuele studieschuld wordt leidend ipv totale studieschuld

In 2023 gingen de banken bij de berekening van je hypotheekbedrag uit van je oorspronkelijke studieschuld, ook al was deze al deels afgelost. Vanaf 2024 wordt er enkel nog naar de daadwerkelijk openstaande studieschuld gekeken.

NHG-garantie grens gaat omhoog

In 2024 wordt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens verhoogd naar 435.000 euro. Dit is een verhoging van 30.000 euro in vergelijking met 2023. Dit is een verruiming van de bescherming voor huizenkopers met NHG-hypotheken. Het hebben van een hypotheek met NHG zorgt ervoor dat je als koper beschermd bent als je je huis ooit gedwongen moet verkopen.

Afschaffing jubelton

De voormalige schenkingsvrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar van 106.671 voor de eigen woning (jubelton) werd per 1 januari 2023 verlaagd tot 27.231 euro. Per 1 januari 2024 is de regeling helemaal afgeschaft.

Ouders kunnen nog wel gebruik maken van de algemene verhoogde vrijstelling voor schenking aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Bij dit type schenking mag het kind zelf beslissen wat het doel van de schenking is, dit hoeft dus geen woning te zijn. Dit bedrag is voor 2024 vastgesteld op 31.813 euro.

Schenken aan kleinkind, neven en nichten

Vanaf 2024 geldt er zowel voor schenken t.b.v. woningvrijstelling als voor een eenmalige vrijstelling geen uitzondering meer voor schenken aan kleinkind, neven en/of nichten.

Het blijft lastig om een huis te kopen

Het blijft de vraag of de versoepelde regels voor starters en andere woningzoekenden daadwerkelijk een positieve impact gaan hebben op de krappe woningmarkt. RTL Z (bron URL) sprak hierover met Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt bij de TU Delft.

Nee, zegt Peter Boelhouwer. "De regels worden versoepeld omdat dat qua risicobeheersing kan." Het geld dat mensen besparen aan energiekosten doordat ze in een goed geïsoleerd huis wonen, kunnen ze bijvoorbeeld in de maandelijkse hypotheek steken die dus wat hoger kan zijn.

"Het gaat de banken bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag allemaal om bescherming en het motiveren waarom je met iemand risico kan nemen. Maar ook met de versoepelde regels blijft het voor singles of starters met een laag inkomen zonder spaargeld heel lastig om een huis te kopen", weet Boelhouwer.

Sterker nog, woningprijzen zullen stijgen door de nieuwe hypotheekregels, aldus de hoogleraar. "Zoiets heeft altijd een klein prijsopdrijvend effect. Maar al met al zorgen deze regels er wel voor dat starters op de woningmarkt een iets sterkere positie krijgen ten opzichte van doorstromers. Je zult meer concurrentie tussen doelgroepen krijgen."Wat Boelhouwer betreft worden de regels nog wat verder verruimd. Banken zouden meer naar de financiële toekomstperspectieven van een starter moeten kijken. "Iemand die ruimtevaarttechniek heeft gestudeerd, verdient in een eerste baan misschien net zoveel als een zeer ervaren buschauffeur. Maar over tien jaar verdient die technicus het dubbele, dus je kan hem best meer geld lenen. Zo'n hypotheek loopt over jaren."

De nieuwe regels trekken de woningmarkt dus niet uit het slop. Wat helpt dan wel? Bouwen, bouwen, bouwen, zegt Boelhouwer. "Je moet woningen toevoegen, dan worden huizen vanzelf goedkoper omdat de vraag beter bij het aanbod past."

Bron: RTL Z

Publicatiedatum 10/01/2024

Wat is jouw huis waard?

Gratis rapport iQ Makelaars Leadtool